De kracht van Introversie

Ben je bang om sociaal te zijn?”, “Je bent wel erg onzeker, hè?”, “Waarom ga je niet mee lunchen met de rest van de collega’s?” ,”Je bent ook echt altijd moe!”, “Je bent zo stil, is er iets aan de hand?”, dit zijn opmerkingen die iedere introvert eigenlijk wel kent en op regelmatige basis van iedereen in zijn of haar omgeving te horen krijgt. Afgelopen zomer heb ik mij, op aanraden van één van mijn beste vrienden, verdiept in het begrip “introversie”. Juist om te begrijpen wat dit precies is, wat dit inhoudt, maar ook om mezelf beter te leren kennen en hoe ik van introversie een kracht kan maken. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de introversie. Aan de hand van mijn eigen ervaringen, ervaringen van anderen, boeken en wetenschappelijke artikelen probeer ik je uit te leggen wat introversie precies is en hoe je hier als introvert, maar ook als extravert, goed mee om kan gaan.


This article is available in English


Introversie een ziekte?

Je vind het leuk om met anderen om te gaan, maar je hebt maar een select groepje mensen waar je om mee wil gaan. Sociale activiteiten kosten je veel energie en je doet daarna het liefst een dutje. En bijvoorkeur zit je lekker thuis op de bank, onder een dekentje met een goed boek en een kop warme chocolademelk, in plaats van dat je naar verjaardagen gaat, naar clubs gaat of naar het bedrijfsuitje dat volgende maand gepland staat. Herken je jezelf hierin? Dan is de kans groot dat je introvert bent. Maar wat is dit nou eigenlijk precies?

Laat ik eerst ingaan op wat introversie eigenlijk is. Ik doe dit op basis van diverse wetenschappelijke bronnen en literatuur. Introversie is eigenlijk een soort temperament. Het is niet hetzelfde als verlegenheid en teruggetrokkenheid en het is ook geen ziekte (Laney, 2018). Om te begrijpen wat introversie precies is en hoe dit temperament werkt neem ik je mee in ons eigen brein.

De neurologische kant van introversie

Zoals Marti Olsen Laney (2018) in haar boek “Introvert” stelt is introversie dus geen ziekte. Het verschil tussen introversie en extraversie zit hem in de wijze waarop onze verschillende breinen werken. Het ene brein heeft weinig tijd nodig om prikkels te verwerken (extravert), het andere brein heeft juist meer tijd nodig om prikkels te verwerken (introvert). Prikkels reizen dus eigenlijk via de snelweg in het brein van de extravert en via de binnenwegen in het introverte brein.

De wegkeuze wordt beïnvloed door twee verschillende stofjes, waarvan er één stof dominant is in het introverte brein en één stof dominant is in het extraverte brein. Laten we beginnen met het introverte brein: hier is de stof acetylcholine dominant. Deze neurotransmitter is van invloed op het lerende vermogen (meestal het leren door te ondervinden), het hebben van aandacht voor iets, het vermogen om kalm en alert te blijven en tenslotte het vermogen om het langetermijngeheugen aan te spreken (Laney, 2018). Ik zal je niet vervelen met informatie over welke route deze neurotransmitter exact aflegt en wat dit betekent voor je brein. Als ik de route kort weergeef, zie het als een productieproces, zal dat er ongeveer zo uitzien bij een introvert:

 • Ontvangst van de prikkel

  Wanneer je een prikkel krijgt (bijvoorbeeld iemand die een vraag aan je stelt), wordt deze via de hersenstam naar je brein gestuurd.

 • Ontvangst in de hypothalamus

  Vlak boven je hersenstam komen de prikkels binnen in de hypothalamus. Dit gedeelte reguleert je dorst, temperatuur en trek. Hier wordt het introverte brein “gesommeerd” even gas terug te nemen en dus na te denken.

 • Verwerking in de voorste thalamus

  De volgende stap is de verwerking van de prikkel net iets boven de hypothalamus. Deze stap is er op gericht om prikkels te verminderen zodat het introverte brein de prikkel kan verwerken. Introverten kunnen immers snel overbelast raken door een te veel aan prikkels.

 • Verwerking in het Broca-gebied

  Nu wordt de prikkel verstuurd naar het voorste gedeelte van je brein, direct achter je voorhoofd. Hier vindt de innerlijke monoloog plaats. De prikkel wordt dus verwerkt door het brein.

 • Denken in de voorste hersenkwab

  De volgende stap is het denken, plannen, leren en redeneren rondom de ontvangen prikkel.

 • Afstemmen in de hippocampus

  Hier wordt de prikkel afgestemd met het lange termijngeheugen op ongeveer dezelfde plek waar de prikkel het brein is binnengekomen (bij de hypothalamus). De prikkel wordt vergeleken met eerdere ervaringen die de “drager van het introverte brein” eerder heeft meegemaakt. Zodra de afstemming is voltooid is het tijd voor de laatste stap.

 • Uitvoering vanuit de amygdala

  In deze laatste stap wordt net onder de hippocampus en naast de hypothalamus (stap 2) de emotie verwerkt over de prikkel. Hier worden dus gevoelens en gedachten gekoppeld aan de prikkel en is het vervolgens tijd om al dan niet actie te ondernemen en de vraag te beantwoorden.

Zoals je in bovenstaand schema kan lezen, moet een prikkel zeven stappen doorlopen binnen het introverte brein, voordat er daadwerkelijk een actie wordt ondernomen. Je kan je voorstellen dat hier best veel tijd in gaat zitten en ook veel energie kost voor de introvert.

Het extraverte brein verwerkt prikkels veel sneller met behulp van de neurotransmitter “dopamine”. Zeker bekend vanuit de sportwereld om je prestaties te verbeteren. Met behulp van deze stof doorloopt een prikkel in een extravert brein vijf in plaats van zeven stappen. Ik zal de stappen niet zo uitgebreid doorlopen als bij het introverte brein. Dit artikel gaat immers over introversie. In de eerste stap wordt de prikkel ontvangen in de hersenstam en wordt direct doorgestuurd naar de hypothalamus gestuurd. Bij introverten wordt hier gesommeerd om even gas terug te nemen, bij extraverten is dat juist het tegenovergestelde: er moet gas bij gegeven worden. De achterste thalamus stuurt de prikkel naar de amygdala (zie je welke stappen hier anders zijn dan bij introverten?), hier worden emoties vertaald naar een activiteit. Tenslotte wordt de prikkel naar het temporaal en bewegingscentrum gestuurd: hier wordt de beweging gekoppeld aan het (kortetermijn)geheugen en wordt er achtereenvolgens al dan niet actie ondernomen.

Je ziet dus dat er op neurologisch niveau een groot verschil zit tussen het introverte brein en het extraverte brein. De introvert heeft, in vergelijking met de extravert, een langere verwerkingstijd nodig om prikkels te kunnen verwerken. Dat komt simpel gezegd omdat zij prikkels vergelijken met dingen die zij hebben hebben meegemaakt in het verleden. Op basis van hoe zij destijds hebben gehandeld in een vergelijkbare situatie, zullen zij hun strategie bedenken om de prikkel om te zetten tot een actie. De extravert maakt daarentegen geen vergelijking en zet de prikkel direct om in een actie.


Ben ik introvert of toch niet?

Genoeg wetenschap voor nu. Op naar de praktijk. Allereerst de vraag: ben jij een introvert? Om daar achter te komen zou ik je zeker aanbevelen om de persoonlijkheidstest van Personality Hacker doen, je bent hier ongeveer 10 minuten mee bezig en is naar mijn idee een betrouwbare test om je persoonlijkheidstype te achterhalen. Let op: deze test is alleen in het Engels beschikbaar.

Geen tijd voor een test? Dan heeft Introvert Dear een mooie lijst samengesteld met 13 kenmerken die erop kunnen wijzen dat je introvert bent. De stellingen op deze website variëren erg: het kost je bijvoorbeeld veel energie om op sociale aangelegenheden te zijn, je bent liever thuis en leest een boek, dan dat je met vrienden in de club staat of je hebt een kleine, maar hechte vriendengroep. Deze en andere stellingen komen terug op Introvert Dear, op basis hiervan kan je ook beoordelen of je introvert bent of juist niet.

Typen introversie

Er zijn acht verschillende typen introversie te onderscheiden (Myers & Briggs, z.d.). Elk type wordt aangeduid met een afkorting, bijvoorbeeld INFJ, het type dat ik ben. Ik zal je alle afkortingen besparen. Maar elke afkorting geeft weer op welke wijze jij introvert bent. Zo zijn er introverten die veel handelen vanuit hun emoties, bijvoorbeeld ikzelf als INFJ, maar er zijn ook introverten die juist meer redeneren op basis van logica, de INTP.

Elk type introvert heeft zijn eigen sterkte punten en minder sterke punten. Wanneer jij je sterke punten leert herkennen en om leert gaan met de minder sterke punten, kan je het beste uit jezelf halen, zonder dat dit ten koste gaat van jezelf en je dromen kan najagen. Dat is immers één van de doelen van dit blog: jaag je dromen na.

Hoe ga ik om met mijn introversie?

Zoals ik je eerder vertelde, ben ik zelf ook een introvert en specifiek een INFJ. Dat houdt onder andere in dat ik veel redeneer op basis van emoties en intuïtie en ik ben gevoelig.

Voor mij persoonlijk houdt dit concreet in dat ik slecht tegen massa’s mensen kan (dit komt natuurlijk ook door de dingen die ik in mijn jeugd heb meegemaakt), een hekel heb aan smalltalk en veel waarde hecht aan echte vriendschappen, goede en diepgaande gesprekken, rust en eigen regie.

Laat ik beginnen met massa’s mensen. Ik wordt regelmatig uitgenodigd voor evenementen, feesten en andere bijeenkomsten waar veel mensen aanwezig zijn. Hartstikke leuk en nuttig om te netwerken en nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb op dit soort dingen altijd ook veel plezier. Maar als introvert kunnen deze bijeenkomsten mij veel energie kosten: eten, drinken, harde muziek, een vaak voor jou onbekende locatie, (felle) lichtflitsen, chaos en vooral veel mensen die allemaal het gesprek met je aan lijken te willen gaan. Veel mensen (met name introverten), mezelf meegerekend, hebben vaak helemaal geen zin in dit soort bijeenkomsten, vaak omdat het is opgelegd door je baas, het niet sociaal geaccepteerd is om de 138ste verjaardag van je kerngezonde opa te missen, de bruiloft van de buurjongen van je achter-achter-achter nichtje echt een vereiste is om bij te wonen en de (verplichte) barbecue met je buren (iedere zomerse avond). Zeker voor introverten kunnen deze evenementen een hoop energie kosten omdat ze dus aan de lopende band prikkels moeten verwerken. Uiteraard geldt dit minder als je er natuurlijk zelf voor kiest om naar een evenement te gaan, dan kost dat veel minder energie. In de afgelopen periode ben ik bij mijzelf nagegaan hoe ik de eerdere bijeenkomsten ‘overleef’ en zonder overprikkeld te raken de dag doorkom. Ik heb deze tips voor je op een rijtje gezet:

 • Beperk de prikkels: timemanagement is belangrijk. Wees de baas over je eigen agenda. Misschien ken je dat wel: je krijgt de hele dag door uitnodigingen voor allerlei bijeenkomsten: op maandag is het interessante congres voor je werk die er maar eens in de 10 jaar is (waar je dus echt heen wilt), op dinsdag de verjaardag van de kat van je broertje, op dezelfde dinsdag wanneer de kat van je broertje jarig is, wordt ook je oma 95, op woensdag moet je naar de tandarts en ben je door je beste vriend uitgenodigd om ’s avonds te poolen, donderdag wil je echt vrijhouden om te werken en ’s avonds de avond met je partner door te brengen, maar ook dan krijg je twee uitnodigingen voor in de avond van twee verschillende vrienden voor hun verjaardag en je hebt hen “echt al te lang niet meer gesproken”, op vrijdag ben jij jarig (gefeliciteerd je wordt voor de achtste keer 25!) en dat wil je natuurlijk groots vieren, waardoor je op zaterdag een kater hebt en eigenlijk niets anders kan dan op bed liggen. Heel veel leuke activiteiten, maar voor een introvert kan zo’n week erg zwaar zijn en in het weekend lig je dan ook op bed, omdat je uitgeput bent. Als ik in zo’n situatie terecht kom, dan kies ik de activiteiten die mij het leukst lijken en waar ik écht heen wil. Ik kies er dan voor om bijvoorbeeld naar het congres te gaan, de verjaardag van mijn oma bij te wonen en wat verjaardagen van vrienden te annuleren. Met hen spreek ik dan een andere keer af. Op deze manier verlaag ik de druk voor mijzelf en kan ik fluitend door de week, zonder dat alle prikkels mij volledig uitputten.
 • Bereid je voor: wat ook erg kan helpen om je energievoorraad op peil te houden is je voor te bereiden. Stel voor jezelf alvast een eindtijd in dat je naar huis gaat (dit is zeker aan te raden als het een feest of evenement is waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt), hoe je erheen gaat en hoe je weer naar huis komt. Op deze manier hoef je niet op de dag zelf te stressen hoe je alles gaat aanpakken. Dat scheelt een hoop onnodige energieverspilling;
 • Eenmaal op je feest of evenement? Zoek een escape! Een plekje waar je je even terug kan trekken. Dit kan ergens buiten zijn, op een bankje voor de ingang, in de lobby van het hotel waar je congres plaatsvindt of juist een lege ruimte ergens waar je naar binnen kan. Eén van mijn beste (introverte) vrienden heeft een, naar mijn mening, ideale tactiek gevonden. Wanneer hij op een congres is, zoekt hij een lege zaal waarvan de deur open is. Wanneer hij dan overprikkeld is, gaat hij daar even rustig alleen zitten in een pauze. Om of even in alle rust te lunchen, of simpelweg de menigte te ontlopen. Ik heb deze tactiek inmiddels meerdere keren toegepast en kan het je van harte aanbevelen.
 • Last, but not least: bepaal je eindtijd wanneer mogelijk. Als je naar een feestje gaat, een evenement of iets anders sociaals, dan kan je vaak zelf bepalen wanneer je weer naar huis gaat. Plan van te voren voor jezelf in wanneer je van jezelf weer naar huis mag, dan heb je de hele dag of avond een moment om naar uit te kijken. En blijkt het toch heel leuk en gezellig te zijn, jij bent de baas: dan stel je je eindtijd ietsje uit.

Je eigen veilige plek

Tenslotte wil ik je nog iets heel handigs meegeven, zodat je zelf kan controleren wanneer je overprikkeld raakt en dit kan voorkomen. Ik wil dit in de vorm van een oefening doen. Pak een pen en papier erbij, ga lekker in je luie stoel zitten of op een plek waar jij helemaal op je gemak bent en even tien minuutjes rustig alleen kan zitten. Deze oefening is afkomstig uit het boek Introvert Power van Laurie Helgoe (2013). Ik pas de oefening hier en daar wat aan, zodat hij ook aansluit bij mijn eigen visie.

Sluit je ogen (nadat je dit hebt gelezen uiteraard) en verplaats jezelf in gedachten naar je eigen veilige ruimte, probeer je voor te stellen hoe deze plek eruit ziet, gebruik al je fantasie, alles is mogelijk en alles is gratis!

Laten we beginnen met de basis, als je aan bent gekomen in je eigen ruimte, hoe ziet deze er dan uit?

 • Wat voor formaat kamer past het beste bij je, groot, klein, rond, vierkant of juist driehoekig? Alles is mogelijk: het is je fantasie!
 • Wat voor soort gevoel moet je krijgen in je kamer? Rust? Kalmte? Chaos?

Nu we de basis hebben, laten we kijken naar de locatie van je kamer:

 • Is je ruimte in het huis te vinden? Of is het juist een vrijstaande ruimte ergens anders en waar dan?
 • Als je uit het raam kijkt (als je ramen in je ruimte wilt hebben), wat wil je dan zien: de opkomende zon of juist de ondergaande zon?
 • Hoe hoog zit je? Is je ruimte op de begane grond of juist op de bovenste verdieping? Wat voor uitzicht wil je hebben?

Op naar het plafond, deuren en ramen:

 • Hoe hoog is je plafond?
 • Hoeveel ramen wil je hebben en waar zitten ze? Wil je een plafond van glas? Of wil je juist een glazenpui, of een klein raampje aan één muur? Ook hier geldt weer: alles kan!
 • Hoe kom je fysiek gezien in je kamer? Via het dak? De deur? Of via een trap?
 • Heeft je ruimte ook nog een buitengedeelte, zoals een veranda, patio of balkon?

Laten we ook eens kijken naar het interieur van je ruimte:

 • Wat voor soort vloer heb je: tapijt, hout of juist tegels?
 • Hangen er gordijnen voor de ramen, of juist lamellen of helemaal niets?
 • Wil je een openhaard in je ruimte? En zo ja, wat voor soort?
 • Wat voor soort verlichting wil je? Wil je felle verlichting of juist gedimde verlichting?
 • Wil je een kast in je ruimte of een georganiseerde opslagruimte?

Neem even een korte pauze en kijk wat voor antwoorden je hebt gegeven op de vragen. Ben je tevreden over je ruimte tot nu toe? Of wil je toch liever dingen anders hebben. Pas je ruimte gerust aan totdat je tevreden bent, de verbouwing duurt immers enkele seconden. Heb je je eigen ideale ruimte ontworpen? Mooi, dan gaan we verder met de inrichting van je ruimte. Gebruik ook zeker je eigen fantasie. Er zijn geen foute antwoorden. Probeer in gedachten te houden bij de volgende onderdelen, dat je in deze ruimte komt na dagen hard werken, veel sociale afspraken en dat je echt alleen wilt zijn. Waar heb je dan behoefte aan?

Laten we eens kijken naar de styling:

 • Heb je kussen(tje)s in je ruimte? Of juist een grote zitzak?
 • Heb je een Perzisch tapijt liggen, een ander soort tapijt of helemaal niets?
 • Ziet je ruimte er futuristisch en high-tech uit?
 • Welke kleuren gebruik je in je ruimte?
 • Gebruik je een film of tv-thema in je ruimte?
 • Heb je grote boekenkasten met ladders in je ruimte?
 • Neem je één goed boek mee of juist meerdere?
 • Installeer je een geluidssysteem in je ruimte?
 • Als je een bureau neerzet in je ruimte, wat voor soort is dat? Is het een antiek of juist een modern bureau?
 • Heb je een computer of laptop in je ruimte? Of geen van beiden?
 • Welke muziekinstrumenten zet je in de ruimte, of liever geen?
 • Wat voor soort zitgedeelte heb je? Zet je een grote zachte stoel neer, of juist een grote bank, of juist iets anders? Of zit je liever op de grond?
 • Gebruik je één van de muren om films op te projecteren, zodat je je eigen thuisbioscoop hebt?
 • Heb je een tv in de ruimte?
 • Is er kunst in je ruimte? Zo ja, wat voor?
 • En natuurlijk: is er dierlijk gezelschap aanwezig?

In deze laatste stap wil ik nog een klein beetje verder gaan met je. Zijn er nog andere dingen die je graag in je ruimte wilt toevoegen? Dingen waar je je misschien voor schaamt, dingen waar je trots op bent, maar vooral dingen die bij jou als persoon passen en waar jij gelukkig van wordt. Dit kan van alles zijn: speelgoed, foto’s, verzamelingen, souvenirs, alles wat jij leuk vindt, maar jezelf niet toestaat. Hier wat voorbeelden om je op weg te helpen, wederom gebruik al je fantasie:

 • Je verzameling groene kunst flamingo’s;
 • Je favoriete actiefiguren;
 • Je miniatuur trein, met miniatuur stad;
 • Neon;
 • Badeendjes;
 • Je zelfgeschilderde portret van André Hazes;
 • Je rockcollectie.

Volgens mij heb je nu een aardige ruimte voor jezelf ontworpen waarin je je in gedachten kan terugtrekken. Met dank aan het boek Introvert Power heb ik afgelopen zomer mijn eigen ruimte ontworpen en kan ik me in gedachten terugtrekken als ik overprikkeld raak. Ik pak mijn favoriete boeken er in gedachten bij of ik kijk in gedachten een film. Op deze manier kan ik ontspannen en bijkomen van een drukke dag werken en sociaal zijn. Ik hoop dat het ontwerpen van je eigen ruimte jou ook kan helpen om even tot jezelf te komen en te ontspannen.


Inmiddels zijn we aangekomen bij het einde van dit artikel. Hieronder geef ik nog wat interessante websites en leestips die je meer inzicht geven in wat introversie precies is. Ik heb voor het schrijven van dit artikel ook gebruik gemaakt van al deze bronnen. In mijn volgende artikel ga ik in op de gevolgen van pesten en hoe ik hiermee om ben gegaan. Ik ben heel benieuwd naar je mening over dit artikel! Heb je nog vragen of opmerkingen, neem gerust contact met me op! Tot snel!


Interessante bronnen

Boeken:
– Introvert van Marti Olsen Laney (zesde druk, 2018);
– Introvert Power van Lauri Helgoe, PhD (tweede editie, 2013) (alleen in het Engels).

Websites:
– Persoonlijkheidstest van Personality Hacker (alleen in het Engels): https://personalityhacker.com/genius-personality-test/
– Persoonlijkheidstypen volgens de theorie van Myers-Briggs (alleen in het Engels): https://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/home.htm?bhcp=1
– Wat is introversie van Introvert Dear (alleen in het Engels): https://introvertdear.com/what-is-an-introvert-definition/
– Diverse artikelen over introversie van Introvert Dear (alleen in het Engels): https://introvertdear.com

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s