De effecten van body shaming

Welkom bij weer een nieuw artikel op Dreaming Beyond Infinity! In dit artikel ga ik in op body shaming. Sinds ik kind ben, ben ik erg dun geweest. Ik heb nog nooit meer gewogen dan 55 kg (dit is mijn huidige gewicht) en ik ben 1.82 meter. Dus je kan met zekerheid stellen dat ik dun ben. Voor veel mensen is dit een aanleiding om allerlei opmerkingen te maken over mijn gewicht: “Kijk uit dat je niet wordt weggeblazen door de wind!”, “Heb je anorexia?”, “Waarom eet je niet meer?”, “Ik wil je een knuffel geven, maar ik ben bang dat je breekt”, “Wow, zijn dat je ribben?!” en zo kan ik nog wel even verder gaan. In dit artikel neem ik je mee in mijn wereld van body shaming, het effect dat het op mij heeft gehad (en nog steeds heeft) op mijn zelfvertrouwen, maar ook hoe ik hier overheen ben gekomen, zelfvertrouwen heb opgebouwd en heb geleerd om mijzelf te accepteren zoals ik ben. Met dit artikel probeer ik duidelijk te maken dat je goed bent zoals je bent, of je nou dun bent, dik of juist gespierd. Je bent perfect!


This article is available in English.


Let op: dit artikel is erg kritisch geschreven en het onderwerp kan voor sommigen erg gevoelig liggen, dit onderwerp kan hard binnenkomen wanneer je zelf problemen ervaart met je eigen gewicht. Mijn doel is absoluut niet om je slecht te laten voelen, maar juist het tegenovergestelde: je bent juist perfect zoals je bent! Vergeet dit alsjeblieft niet. Verder is het belangrijk om te onthouden dat ik schrijf vanuit mijn eigen ervaringen en mijn eigen zienswijze. Dit artikel gaat dus over mijn eigen lichaam en niet het jouwe. Als je niet zeker bent over je eigen lichaam, omdat mensen commentaar hebben op je lichaam, waar je begrijpelijk best onzeker van kan worden, STOP DAN ALSJEBLIEFT MET LEZEN VAN DIT ARTIKEL. Zelf als je het niet eens bent met deze mensen, kan dit artikel toch gevoelige snaren raken, waardoor je je mentaal misschien iets minder lekker kan voelen. Maar: als je op dit moment niet blij bent met je lichaam en je wilt veranderen (en het gaat mentaal gezien goed genoeg met je), dan kan je zeker verder lezen. In dit artikel geef ik namelijk ook advies hoe je je fysieke doelen kan bereiken. Of als je klaar bent om je demonen uit het verleden onder ogen te komen, ook dan kan je verder lezen. Maar als je je op wat voor manier dan ook vervelend voelt tijdens het lezen, stop dan meteen. Dit artikel en mijn hele website zijn er niet voor bedoelt om je slecht te laten voelen, maar juist bedoelt om je te inspireren om je eigen dromen na te jagen.


Waarschuwing: ik kan dit niet genoeg benadrukken. Ik wil niet dat je je slecht voelt door dit artikel. Als dit artikel je toch een slecht gevoel geeft: sorry, oprecht. Je bent echt een geweldig persoon. Er is niets mis met je als je dun bent of wat extra gewicht met je meedraagt. Er is niets mis met je als je je ribben kan zien, je super gespierd bent of als je je sixpack beschermt met een extra laag huid. Dit artikel is voor mensen die niet blij zijn met zichzelf en de zin “je bent goed zoals je bent” te vaak hebben gehoord. Ik wil dit slechte gevoel niet bevestigen, in tegendeel. Maar ik ben hier ook geweest, je denkt waarschijnlijk: “het interesseert me echt niet meer wat mensen zeggen, ik wil veranderen, ik wil mijn fysieke doelen behalen”. Ik heb dit ook vaak genoeg gedacht en voor mijn eigen gevoel te lang gewacht om actie te ondernemen. Ik wil je inspireren en motiveren om je eigen doelen te halen en je wat inzichten te geven hoe je je eigen dromen waar kan maken.


Body shaming op wat voor manier dan ook, is niet okay!

Nog voordat ik überhaupt start met mijn artikel, wil ik eerst even een ander duidelijk punt maken, zodat niemand dit soort opmerkingen ooit nog maakt of krijgt te horen. In dit gedeelte zal ik een aantal opmerkingen met je delen die ik regelmatig krijg van mensen en ik deel ook direct hoe ik hier op antwoord. Als je zelf ook ondergewicht hebt en je herkent de opmerkingen, maar je weet niet zo goed wat je moet antwoorden, voel je vrij om mijn antwoorden te gebruiken. Maar let wel, mijn antwoorden kunnen best direct zijn.
Als je iemand bent die dit soort opmerkingen maakt naar dunne mensen, lees dan mijn antwoorden aandachtig en onthoud ze ook, schrijf ze desnoods aan de binnenkant van je hand en stel ze nooit, maar dan ook echt nooit meer aan iemand. Zelfs als het niet je intentie is om iemand pijn te doen, kunnen deze vragen en opmerkingen onwijs veel schade veroorzaken bij iemand. Jij stelt de vraag misschien maar één keer, maar de persoon aan wie je de vraag stelt, krijgt deze vragen en opmerkingen aan de lopende band op een gemiddelde dag.
Als je iemand bent die dit soort vragen stelt of dit soort opmerkingen maakt omdat je (onbewust) jaloers bent op de persoon in kwestie: lees de rest van de artikelen op mijn website en start je eigen reis om blij met jezelf te zijn, zonder dat dit ten koste gaat van anderen.

V: “Je bent zo dun! Eet je wel genoeg?”
A: Ja, ik eet en ja ik eet genoeg. Sterker nog, de meeste mensen die zo dun zijn als ik ben, eten vaak heel veel. Sommigen van ons, waaronder ikzelf, verliezen zelfs gewicht als we heel veel eten. En ja, we maken er gebruik van en ja, het zit ons ook dwars.

V: “Je moet veel meer ongezond gaan eten, man!”
A: Nee, dat wil ik niet. Ik respecteer mijn lichaam en ik wil oud worden op een gezonde manier. Het interesseert me echt helemaal niets wat je hiervan vind. En als ik ongezond wil eten, dan bepaal ik dat zelf. Ik doe het niet omdat jij het zegt. Sluit maar achteraan in de rij, je bent niet de eerste die me junkfood wil voeren.

V: “Je bent eigenlijk een soort McDonald’s servetje in de auto, als ik het raampje open doe, dan waai je weg!”
A: Wow! Jij bent echt grappig, ooit een carrière als cabaretier overwogen? (lees: sarcasme).

V: “Je hebt anorexia!”
A: Nee, dat heb ik ben gewoon gezond en ik heb geen eetstoornis. Heb een beetje respect zeg! Zowel voor mij, maar ook voor de mensen die wel een eetstoornis hebben, of dat nou anorexia of obesitas is, of alles wat er tussen zit. Ik noem je ook niet obese, of wel?

V: “Ik zou willen dat ik zoals jou was, dan kon ik alles eten.”
A: Jammer joh, je kan niet alles hebben.

V: *Zeldzame situatie: doet shirt uit in het openbaar* “OMG! Ik kan je ribben tellen!” *start met het aanraken van mij en start met het tellen van mijn zichtbare ribben*
A: Allereerst: houd je smerige vingers lekker thuis! Het is echt smerig wat je nu aan het doen bent, stop daar gewoon mee, wat denk je wel niet?! En ten tweede, ja je kan mijn ribben zien, daar ben ik me echt wel van bewust. Ik zie ze iedere keer als ik in de spiegel kijk of als ik mezelf in een reflectie ergens zie. Ik zou ook willen dat het anders was, maar het is wat het is, ik moet er mee leven, jij niet!

V: “Kijk uit dat je niet breekt als je zoiets zwaars optilt!”
A: Nee, ik breek niet als ik iets zwaars til. Nee, ik zal ook geen botten breken als ik iets til wat zwaar is of er zwaar uitziet. Ik ben me er prima van bewust wat ik wel en wat ik niet kan. Ik heb zelfs nog nooit iets gebroken. Behalve als je een gediplomeerd trainer, coach of arts bent, dan hoef je mij niet te vertellen wat ik wel of niet kan tillen. En waag het zeker niet om me aan te bieden om een tomaat op te pakken, omdat je denkt dat het te zwaar is voor me (helaas is dit echt gebeurt in de supermarkt).

V: “Je bent veel dunner dan ik ben, dus je rent hoe dan ook sneller en het is makkelijker voor jou om te rennen!”
A: Dat klopt, ik draag minder gewicht met me mee. Maar dit is niet de enige factor dat van invloed is op mijn prestaties. Heb je je ooit afgevraagd of mijn conditie wel goed genoeg is om te rennen? Niet? Dat dacht ik al.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van opmerkingen en vragen die ik op dagelijkse basis van mensen krijg, zowel online als in het echte leven. Sinds kinds af aan heb ik zo veel opmerkingen gekregen over mijn gewicht, dat ik zo onzeker werd over mijn gewicht en lichaam, dit werd alleen maar versterkt door de mishandeling en het gepest. Het is zelfs zo ver gegaan dat ik eigenlijk niet meer naar het zwembad of het strand wil, twee dingen die ik heerlijk vond om te doen. Maar ik was bang om weer opmerkingen te krijgen van vreemden over mijn gewicht en lichaam. Iets wat vrij normaal is voor mij om te krijgen. Daarnaast vind ik het heerlijk om korte broeken te dragen, het liefst draag ik ze het hele jaar door. In de brugklas heb ik van een klasgenootje in de eerste schoolweek een “grappige” opmerking gekregen over mijn benen: ik moest uitkijken dat ik mijn dunne beentjes niet zou breken tijdens het touwtrekken. Het resultaat: het heeft me 10 jaar gekost om over deze opmerking heen te komen. 10 jaar lang heb ik altijd een dikke, lange, joggingbroek aangehad tijdens de gymles en later tijdens het sporten, gewoon om te voorkomen dat mensen meer van dit soort opmerkingen zouden maken. Sinds een paar weken draag ik eindelijk weer korte broeken tijdens het sporten en ik vind het heerlijk.

Naar het strand of het zwembad gaan, is voor mij nog steeds een probleem. Ik heb er een hekel aan om shirtless te zijn in een openbare ruimte of op een openbare plek. Ik ben nog steeds bang op “grappige” opmerkingen te krijgen van bekenden en vreemden die aan me zitten (helaas gebeurt dit vaak). Dus dit is nog een trauma om te overwinnen. Maar ik ben hard aan het werk. Een paar dagen geleden ben ik gecast als model, dit betekent dat ik waarschijnlijk regelmatig moet omkleden in het bijzijn van anderen. Dus ik hoop dat dit mij ook zal helpen om mijn angst te overwinnen.

Dus wat ik probeer te zeggen: mensen die dun zijn, weten dit prima zelf, sterker nog sommigen van ons zijn er alles behalve blij mee, waaronder ikzelf, maar wij moeten er mee leven, jij niet. Als we het zouden kunnen veranderen, zouden veel van ons dat ook doen. Dus, zie jij een dun(ner) persoon ergens (of ken je iemand die dun is) en je wilt een opmerking of een grapje erover maken, probeer dan weer te denken aan dit artikel. Je goed of grappige bedoelde opmerking is helemaal niet leuk of grappig. Dit geldt voor iedereen: vrienden, familie en ook voor vreemden. Dunne mensen zijn waarschijnlijk al onzeker genoeg en worden gek van de “grappige” opmerkingen. Body shaming op wat voor manier dan ook is gewoon niet okay.

En als je je kan herkennen in sommige delen van dit gedeelte, waarschijnlijk vanwege je eigen gewicht, voel je vrij om mijn antwoorden op de opmerkingen te gebruiken. Als je andere opmerkingen krijgt en je weet niet hoe je hierop moet reageren, neem gerust contact met me op, ik denk graag met je mee. Je mag ook altijd een comment achterlaten. Zo, nu is het tijd om echt te beginnen met het artikel.


Hoe ik ben omgegaan met mijn gewicht

Body shaming heeft natuurlijk niet alleen effect op mensen die dun zijn, maar het heeft ook effect op mensen met wat extra gewicht, mensen die gespierd zijn, mensen met “normaal” gewicht, mensen die klein zijn, lange mensen en de lijst gaat nog wel even verder. Ik kies ervoor om me te focussen op mensen die dunner zijn, omdat ik zelf ook zo ben, dus ik weet precies hoe het voelt om bespot te worden als je dun bent.

Op het moment van schrijven weeg ik 55 kg en ben ik ongeveer 1.82 meter lang, we kunnen dus stellen dat ik dun ben, maar ik ben echt heel gelukkig met mijzelf en mijn lichaam.

Zoals ik je eerder vertelde heb ik ruim 10 jaar in een lange broek gesport, in plaats van een korte broek, door een “grappige” opmerking van een klasgenootje tijdens de gymles in de eerste week van de brugklas. Sinds een paar weken sport ik eindelijk weer in een korte broek, hoe is dit mij gelukt?

Ik zag mijn uiterlijk en gewicht altijd als iets negatiefs en de negativiteit werd gevoed door de “grappige” opmerkingen van mensen om mij heen en vreemden. Toen ik 14 jaar oud was (ongeveer 39 kg), ben ik begonnen met het kijken van filmpjes met lichaamstransformaties op YouTube. Ik heb zo veel respect voor de mensen die dit voor elkaar weten te krijgen, de motivatie en het doorzettingsvermogen van hen is echt enorm. Veel video’s gaan over mensen die afvallen en zo hun droomlichaam krijgen. Maar er waren destijds maar weinig video’s van mensen die, net zoals ik, aan moesten komen om hun droomlichaam te bereiken. Na lang zoeken vond ik eindelijk een paar video’s met daarin dunne mensen, die zijn aangekomen en hun zelfvertrouwen konden verbeteren op zo’n manier waar ik destijds alleen maar van kon dromen. Dit is wat ik wilde!

Ik begon met het bestuderen van hun routines: gezond eten, veel eten, voldoende slapen en natuurlijk veel, heel veel, sporten. Ik probeerde mijn eigen routine te ontwikkelen: ik probeerde meer te eten. Aangezien ik nog thuis woonde, was het voor mij simpelweg te moeilijk om mijn eetpatroon drastisch te veranderen: er gebeurde nog steeds een hoop thuis, dus ik durfde het niet eens om het ter sprake te brengen dat ik mijn eetpatroon wilde veranderen. Daarom besloot ik om ’s avonds maar een bord extra te eten. Tot zover het aanpassen van mijn eetpatroon.

Omdat ik geen invloed had op mijn voeding en ik niet kon slapen vanwege mijn angsten als gevolg van alle trauma’s, besloot ik wel om op fysiek gebied in mezelf te investeren door meer te bewegen voordat ik naar bed ging. Met behulp van YouTube filmpjes heb ik een workout samengesteld. Ik kan me mijn eerste avond sporten nog goed herinneren, het doel was: 10 keer opdrukken, 10 sit-ups en 10 squats, dat was wat ik uit het filmpje had gehaald. Na 2,5 keer opdrukken lag ik plat op de grond en kwam ik niet meer omhoog. Ik was uitgeput. Ik kwam tot de conclusie dat ik nog veel en hard moet werken om mijn doelen te halen. Zes maanden later kon ik 100 keer opdrukken, 100 sit-ups en 100 squats in één keer.

De avonden gingen voorbij en mijn routines verbeterden. Na een paar weken was het tijd om een voortgangsfoto te maken na het sporten en mezelf te wegen. Toen ik naar de foto keek, zag ik een beetje vooruitgang, ik was blij, er was immers wat vooruitgang. Het lachen verging me al snel toen ik op de weegschaal stond: ik ben afgevallen. Dat was niet het plan. Een beetje teleurgesteld ging ik weer terug naar mijn kamer en herhaalde de workout die ik eerder had gedaan die avond.

Weken, maanden en zelfs jaren gingen voorbij: ik kwam maar niet aan. Toen ik 21 was en ik 45 kg woog, keek ik naar mijn voortgangsfoto’s en ik zag geen vooruitgang in al die jaren, hoe kan dit nou? Ik ging naar de sportschool sinds ik 16 was, ik sportte daarnaast ook nog thuis, ik at meer, maar er veranderde helemaal niets. Teleurgesteld opende ik YouTube en ik ging weer op zoek naar transformaties van mensen. Ik snapte het gewoon niet, ik deed alles wat zij deden en zij waren binnen een jaar gespierd. Wat deed ik verkeerd?

Na deze enorme teleurstelling gaf ik niet op. Ik bleef naar de sportschool gaan en ik bleef mijn workouts doen. Toen besefte ik het me: ik ging maar twee keer per week naar de sportschool, veel te weinig om echt aan te komen en ik deed alleen maar oefeningen om mijn conditie te verbeteren en niet om mijn spierkracht en -massa te vergroten. Maar zelfs na deze ingeving veranderde ik niets. Dit was dezelfde periode toen ik op straat sliep, dus ik had andere dingen om me zorgen over te maken.

In de winter van 2018/2019 was het echt tijd voor mij om mijn transformatie te starten op de juiste manier. Nu woonde ik immers op mijzelf, ik had een stabiel inkomen en ik was stabiel genoeg. In januari 2019 heb ik mij aangesloten bij een CrossFit/Strength and Conditioning community. Ik besloot me aan te sluiten bij een “box” (zo heet een sportschool waar aan CrossFit/Strength and Conditioning wordt gedaan) die nieuw is. Ik zag namelijk een fit: de eigenaren van de box zullen waarschijnlijk bezig zijn met het opzetten van hun gym en hun eigen brand te ontwikkelen, hetzelfde was ik eigenlijk ook aan het doen: ik was mijn eigen persoonlijke brand aan het ontwikkelen door mijn eigen dromen na te jagen. De fit was dus nieuwelingen die elkaar helpen. Na kort zoeken kwam ik al snel uit bij “Physics Den Haag“, een destijds nieuwe box in de regio Den Haag. Ik besloot mezelf aan te melden voor een proefles. Hiermee zocht ik al direct de confrontatie met één van mijn angsten: mezelf aanmelden voor iets nieuws en ook nog eens waar er allemaal mensen zijn die ik niet ken.

Een week later was het tijd voor de proefles en ik was onwijs nerveus. Ik weet nog dat ik in de auto voor de box geparkeerd stond. Vanuit de auto kon ik naar binnen kijken. In de box zag ik een aantal mensen rondlopen en met elkaar lachen. Dit was voor mij voldoende om te denken: “Oké, dit kan ik niet, ik ga weer naar huis”. Maar om de één of andere reden was er eens stemmetje in mijn hoofd die me overtuigde om toch naar binnen te gaan. Waarschijnlijk was het de gedachte dat ik mezelf en mijn psycholoog zou teleurstellen als ik niet naar binnen zou gaan?

Eenmaal binnen was ik enorm onder de indruk. De nieuwe box had maar een klein aantal deelnemers aan de lessen. Dit is voor mij perfect, zo raak ik niet te snel overdonderd van alle prikkels van allerlei verschillende mensen die ik niet ken. Een groot voordeel dus! De coach, zijn vrouw en een andere coach zijn onwijs professioneel in het begeleiden van de leden door de workouts op de meest professionele manier die ik ooit heb meegemaakt, weer een ander groot voordeel! En het laatste voordeel dat ik nodig had om mezelf in te schrijven: er was niemand die opmerkingen heeft gemaakt over mijn gewicht. Dit was nieuw voor mij en het laatste zetje dat ik nodig had om lid te worden van deze community.

Twee tot drie keer per week ben ik in de box te vinden om deel te nemen aan één van de intensieve, maar effectieve, workouts. Na een paar maanden besloot ik ook om mijn eetpatroon met de coach te bespreken en aan te passen, in mum van tijd kwam ik op een gezonde manier aan!


Wat zijn de resultaten van het sporten?

CrossFit/Strength and Conditioning is mijn nieuwe “geloof”, zelfs als ik niet om de dag sport, deze sport heeft mij zo goed geholpen. Dit zijn de voordelen op een rijtje, wat CrossFit mij heeft opgeleverd:

 • Ik kom aan in gewicht: in de 1,5 jaar die ik sport bij Physics Den Haag ben ik ongeveer 10 kg aangekomen, wat een nieuw record voor mij is. Op dit moment weeg ik 55 kg en zit ik op koers om mijn streefgewicht van 67 kg te halen;
 • Ik kom aan in spiermassa en niet in vetmassa;
 • Ik heb veel zelfvertrouwen opgebouwd, in vergelijking met 1,5 jaar geleden. Omdat mijn uiterlijk aan het verbeteren is, neemt ook mijn zelfvertrouwen toe, omdat ik zekerder ben over mijn eigen lichaam. Ik zit nog niet op het punt om shirtless te zijn in het openbaar, maar ik zit op de goede weg. Ik ben in ieder geval zeker genoeg om met een rechte rug te lopen, in plaats van met een bochel;
 • Ik weet wat en hoeveel ik moet eten: sinds de coach mij geholpen heeft met mijn eetpatroon, weet ik hoe ik op een gezonde manier kan aankomen en mijn doelen kan bereiken. Sinds januari 2020 ben ik overgestapt op een volledig plantaardig dieet (veganistisch), hier meer ik ook veel voordelen. Hier kom ik in het volgende artikel op terug;
 • Ik slaap beter;
 • Ik heb meer energie.

Wat heb ik precies gedaan?

Je bent dun en je leest dit, nu denk je waarschijnlijk: “Cool, leuk dat je je verhaal deelt. Ik zou hetzelfde willen, maar ik snap je niet, wat heb je precies gedaan?” Nou dit laatste gedeelte van dit artikel is speciaal voor jou. Met behulp van een stappenplan probeer ik je uit te leggen wat ik heb gedaan en hoop ik dat je hiermee aan de slag kan:

 • Stap 1: ga op zoek naar inspiratie en motivatie

  Vandaag de dag is het onwijs makkelijk om inspiratie en motivatie te vinden online. Je hoeft Instagram maar te openen en op zoek te gaan naar de hashtags: #motivation en #bodytransformation en je zal veel profielen en mensen vinden die proberen jou te inspireren en te motiveren om jouw dromen na te jagen, waaronder ook mijn eigen profiel. Als je niets op Instagram kan vinden, dan kan je ook op zoek gaan naar de juiste motivatie op YouTube. De link stuurt je naar een pagina met video’s met lichaamstransformaties van mensen die vroeger dun waren en nu hun eigen droomlichaam hebben. Als dit niet werkt, dan kan je ook proberen jezelf te verbeelden wat jouw droom is en hoe je er dan uitziet. Dit kan je doel zijn, wellicht dat dit ook voor je werkt.

  Heb je de juiste inspiratie en motivatie gevonden? Mooi, tijd voor stap 2!

 • Stap 2: stel een haalbaar doel voor jezelf

  Als je op de weegschaal stapt en je vind jezelf te dun, stel voor jezelf een realistisch doel hoeveel je zou willen wegen. Wees wel eerlijk naar jezelf. Ik heb mijn doel gesteld op aankomen, om precies te zijn wil ik 22 kg aankomen in drie jaar. Dit klinkt heel veel, maar ik ben natuurlijk al 10 kg aangekomen in de laatste 1,5 jaar. Dus op dit tempo zal ik waarschijnlijk mijn doel al halen voor het einde van het jaar.

  Let wel op: jij kent jezelf het beste. Als je van jezelf weet dat je heel makkelijk afvalt, of juist aankomt, is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt in het stellen van je doel. Als je bijvoorbeeld makkelijk afvalt, zoals ik, is het belangrijk dat je je tijd neemt. Dit doe je om teleurstelling te voorkomen. In het begin zal je namelijk afvallen, dit kan super frustrerend zijn, maar het is heel normaal om eerst af te vallen in het begin. Ik ben in het begin bijvoorbeeld 5 kg afgevallen, het heeft me ongeveer een jaar gekost om die kilo’s ook weer terug te krijgen. Dus wees geduldig en als belangrijkste: wees aardig voor jezelf, wees streng, maar niet te streng. Je doet het geweldig!

 • Stap 3: houd je voortang bij

  Koop een schriftje voor jezelf of maak een document voor jezelf op je computer waar je je voortang kan bijhouden. De keuze is aan jou hoe je het doet, kies iets wat bij je past. Ik zelf houd mijn voortgang digitaal bij. Ik heb de voorkeur voor de Apple Health app om mijn voortgang bij te houden, maar er zijn veel meer (online) manieren om je voortgang bij te houden. Er zijn zelfs platforms waar je voortgangsfoto’s kan uploaden. Ik kan je trouwens aanbevelen om zulk soort voortgangsfoto’s te maken. Doe het alleen niet te vaak om teleurstelling te voorkomen. Doe het bijvoorbeeld eens in de twee of drie maanden.

 • Stap 4: zoek een passende manier om te sporten

  Dit is één van de meest belangrijke stappen. Deze stap kan wel duur zijn, maar dat hoeft niet persé.

  Zoek een manier die bij je past om te sporten. Heb je de voorkeur voor een sportschool? Sport je liever thuis? Of voel je er meer voor om je aan te sluiten bij een community, zoals ik heb gedaan? Er is geen goed of fout, het is alleen belangrijk dat je ook daadwerkelijk gaat sporten. Dus als je bijvoorbeeld een abonnement afsluit bij de sportschool, dan is het ook belangrijk om echte sporten. Ik had bijvoorbeeld een abonnement bij een sportschool voor twee jaar en ik ben er nooit heen geweest. Het is zonde van je geld en je bereikt er niets mee.

  Als je ervoor kiest om thuis te sporten, probeer een plek voor jezelf te maken dat je in alle rust kan sporten. Voeg op den duur ook wat gewichten toe zodat je je routine wat zwaarder kan maken als je er klaar voor bent en ga op zoek naar een workout waarmee je ook je hele lichaam te trainen.

 • Stap 5: eten

  Ook deze stap kan wat duurder zijn, maar ook dit is een hele belangrijke stap. Ik heb ervaren dat eten de belangrijkste factor is in het aankomen van gewicht. Dit klinkt misschien logisch, maar dat is het voor veel mensen, waaronder ikzelf, niet.

  Het is belangrijk om iemand te vinden die je kan helpen om je eetpatroon op de juiste wijze aan te passen. Iemand die een gezond voedingsschema kan opstellen, die past bij jouw leven, dagelijkse activiteit en je doelen. Vraag het bijvoorbeeld aan de trainer van de sportschool, je coach of neem contact op met een diëtist. Samen kunnen jullie een voedingsschema opstellen, waarmee jij je doelen kan behalen.

  Als je hier lever geen geld aan uit wilt geven, dan kan je ook proberen om zelf een voedingsschema op te stellen. Ik heb dit zelf ook geprobeerd, maar ik heb hier geen succes in gehad, dus ik zal hier verder ook niet op ingaan. Als het jou wel is gelukt, laat het dan zeker weten in de comments en help elkaar.

  In januari 2020 ben ik overgestapt op een volledig plantaardig dieet (veganistische levensstijl). Dit betekent geen dierlijke producten: geen vlees, geen eieren, geen melk, geen weipoeder, ect. Sinds ik overgestapt ben, merk ik enorme veranderingen op in mijn lichaam en gewicht. Ik ben ruim 5 kg aangekomen en ik begin nu echt in vorm te raken. Uiteraard gecombineerd met de juiste workout. Ik kan het je van harte aanbevelen om het veganistische leven uit te proberen. Ik schrijf in het volgende artikel hoe en waarom ik veganist ik ben geworden.

 • Stap 6: go for it!

  Zodra je je plan hebt gemaakt: je hebt de juiste motivatie, je hebt een effectieve manier gevonden om te bewegen en je hebt een voedingsschema dat bij je past, dan is het tijd om te beginnen (als je nog niet begonnen bent)! Ik wil je veel succes wensen en ik weet zeker dat je het kan!


Een herinnering voor de juiste motivatie

Ik kan dit niet genoeg benadrukken, ik vind dit namelijk onwijs belangrijk. Je hebt het artikel gelezen en je bent nu zo goed als bij het einde en je hebt je keuze gemaakt: je wilt veranderen en je wilt je fysieke doelen halen, net zoals ik. Goed om te horen, ik hoop dat dit artikel je dan ook kan helpen. Maar als je jezelf wilt veranderen omdat anderen van mening zijn dat je moet veranderen, doe het niet! Het klinkt misschien wat gek. Maar verander jezelf alleen als jij dat ook wilt, anderen hoeven dat niet voor je te bepalen. Als jij gelukkig bent met jezelf, dan is dat meer dan voldoende. Dus als jij gelukkig bent en je bent wat dunner, of je draagt wat extra gewicht met je mee of je bent super gespierd, prima, zolang jij gelukkig bent! Het meest belangrijke is dat jij gelukkig (en gezond) bent met jezelf, het maakt niet uit wat anderen daarvan vinden. Dus als mensen frustrerende opmerkingen over je gewicht maken, probeer het te negeren (en dat is makkelijker gezegd dan gedaan) en laat hen je beste zelf zien, dus de persoon wie je al bent. Met deze positieve mindset over jezelf, zal je veel mensen kunnen inspireren.

En als je toch wilt veranderen en je hebt de juiste motivatie, go for it! Ik weet zeker dat je het kan! Als het mij lukt, dan kan jij het zeker!


Na alle waarschuwingen, een kritisch onderdeel, mijn persoonlijke ervaringen en tips, is het tijd om dit langere artikel af te sluiten. Ik hoop dat je het leuk vond! Deel zeker je eigen verhaal, ervaringen, motivatie, voortgang en vragen in de comments met mij of deel ze door contact met me op te nemen, ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op. In mijn volgende artikel ga verder op dit onderwerp en dan specifiek over mijn eetgewoonten en lifestyle. Ik ga dan in over mijn motivatie om veganist te worden.


Waarschuwing: ik ben geen medisch professional. Wees voorzichtig in het aanpassen van je eetpatroon. Neem bij twijfel contact op met je huisarts of een andere professional in dit werkveld.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s